Søger en behandling mod hypoglykæmi efter gastric bypass operationer | Danish Diabetes and Endocrine Academy
|
  • Search form

Søger en behandling mod hypoglykæmi efter gastric bypass operationer

”Vi føler os sikre på, resultatet bliver en mere effektiv behandlingsform og øget livskvalitet for patienter, der har fået en gastric bypass”, siger Carolina Brito Lobato, der nu har fået sin ph.d. finansieret af DDA.

Gastric bypass operationer har ændret tusinder af svært overvægtiges liv: De fjerner både diabetes og følgevirkninger hos 3 af 4, har DDA-finansieret forskning ved læge, ph.d. Lene Ring Madsen slået fast for et par år siden. Desværre oplever et mindretal af de opererede gener efter operationen, og en sen bivirkning er postbypass reaktiv hypoglykæmi (PBH).

Danish Diabetes Academy har nu sikret ny forskning på dette specielle felt og har finansieret et ph.d.-forløb til læge Carolina Brito Lobato.

Hun er portugiser, men tager sin ph.d. på Københavns Universitet, fordi hun her kan få vejledning af to danskere, der er i verdenseliten på området: Professor Jens Juul Holst, Københavns Universitet, Biomedicinsk Institut og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, og professor og overlæge Steen Madsberg, Hvidovre Universitets Hospital.

Jens Juul Holst har allerede samarbejdet med den unge forsker i nogle år – siden 2017 har hun arbejdet i København i sine sommerferier - og han har i sin anbefaling til akademiet beskrevet hende som ”en af de mest talentfulde i sin generation”. Hans forventninger er store, og han skriver bl.a. også: ”Vi forudser, at vores resultater ikke blot vil forbedre patientbehandlingen, men også danne basis for udvikling af nye glukosesænkende lægemidler.”

Forskning på dyster baggrund

Forskningen sker på en dyster baggrund: Overvægt og diabetes er et meget stort og stigende problem for folkesundheden på verdensplan, og forekomsten af begge sygdomme er steget markant i de seneste år.

”Det forventes, at fedme og overvægt inden for de næste 30 år vil lede til en reduktion på 2.7 år af den gennemsnitlige levealder”, siger Carolina Brito Lobato.

Fedmeoperation står som en af de mest effektive og samtidigt sikre medicinske behandlinger af sygelig fedme. Den gastriske bypass er en af de hyppigst anvendte metoder på verdensplan, og den har vist sig både at reducere risikoen for at udvikle følgesygdomme og risikoen for at dø af disse følgesygdomme.

Undersøger hvorfor hypoglæmi opstår

Det, Carolina Brito Lobato, konkret går i gang med, er at undersøge PBH i personer efter en gastric bypass for bedre at forstå, hvorfor hypoglæmi opstår, og således bidrage til viden, som kan sikre en effektiv behandlingsform.

”Forskningen vil ske i tæt samarbejde med Universitetshospitaler og vil kombinere grundlæggende, translationel og klinisk forskning, og vi føler os sikre på, resultatet bliver en mere effektiv behandlingsform og øget livskvalitet for patienter, der har fået en gastric bypass”, siger Carolina Brito Lobato.

 

Fakta

Titel og navn: Læge Carolina Brito Lobato, f 1996

Har fået bevilliget 1.1 mio. kr. af Danish Diabetes Academy.

Titel på projekt: HypoBar: Unravelling post-bariatric hypoglycaemia towards improving healthcare and inspiring new glucose lowering therapies.

Forskningsinstitutioner: Københavns Universitet, Biomedicinsk Institut og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Hovedvejleder: Professor Jens Juul Holst

Mail: ccbritolobato@gmail.com

---

Kontakt:

Danish Diabetes Academy

Direktør Tore Christiansen

Mail: tore.christiansen@rsyd.dk

Tlf: +45 2964 6764