Vil skabe viden, så man kan udvikle lægemidler til at forebygge insulinresistens og type 2 diabetes | Danish Diabetes and Endocrine Academy
|
  • Search form

Vil skabe viden, så man kan udvikle lægemidler til at forebygge insulinresistens og type 2 diabetes

Jonas Borup Roland arbejder på at forstå mekanismerne bag øget og nedsat insulinfølsomhed i musklerne – for ham er det interessante GLUT4 transportører

For nogle år siden bidrog cand.scient., ph.d. Jonas Borup Roland til ny viden om, at fysisk aktivitet forhøjer indholdet af GLUT4 transportører i insulin-responsive lagringsvesikler inde i muskelcellerne. Han fandt også ud af, at det resulterer i en højere grad af indsættelse af GLUT4 transportører i muskelcellernes overflademembran ved insulinstimulering efter fysisk aktivitet end i hvile.
”Men”, spørger han nu, ”er det mon sådan, at nedsat insulin-stimuleret GLUT4 indsættelse i overflademembranen i en insulinresistent muskel modsat skyldes en nedsat mængde af GLUT4 i de insulinresponsive lagringsvesikler?”

Det første resultat frembragte han i sit ph.d.-forløb, der var finansieret af Danish Diabetes Academy (DDA), det næste svar forfølger han i et postdoc projekt, som DDA også har besluttet sig for at støtte med 1.8 mio. kroner.

”Det endelige mål for mig er at skabe forståelse for de bagvedliggende mekanismer, der øger dannelsen af GLUT4-indeholdende lagringsvesikler efter fysisk aktivitet samt de mekanismer, der regulerer en evt. nedsat dannelse af lagringsvesikler i insulinresistente tilstande”, siger han.

Og han peger på, at en sådan forståelse er central i udviklingen af nye lægemidler til at forebygge insulinresistens og type 2 diabetes.

”Hvis hypotesen er korrekt, vil det være et gennembrud i forståelsen af mekanismerne bag øget og nedsat insulinfølsomhed i musklerne”, siger han.

Solidt netværk, nationalt og internationalt

Jonas Borup Roland arbejder nu på det polytekniske universitet i Lausanne, Schweiz, men flytter hjem til Danmark og knyttes til Københavns Universitet, Institut for Idræt og Ernæring i postdoc-perioden.

Han selv og hans primære vejleder – lektor, gruppevejleder Thomas E. Jensen – har sikret ham et solidt netværk, både nationalt og internationalt. På nationalt plan er det bl.a. hos Wouter Boomsma, Institut for Datalogi, Københavns Universitet, og professor Kurt Højlund, Steno Diabetes Center Odense, internationalt er det bl.a. hos professor i biokemi Tim McGraw, Weill Cornell i New York, og hos Mondira Kundu fra St. Jude Children’s Research Hospital i Memphis USA.

Nyt materiale venter allerede på Steno Odense

Jonas Borup Roland starter sit postdocforløb i starten af 2021, og noget af det, han skal i gang med, er at se på data, indsamlet af Steno Diabetes Center Odense: Tal fra midaldrende mænd, fordelt i tre grupper, der alle oplevede en 35 til 45 procent stigning i insulinsensitiviteten, efter de havde deltaget i et otte ugers højintensivt intervalstudie.

Fakta

Titel og navn: Cand. Scient., ph.d. Jonas Borup Roland, f 1989
Har fået bevilliget 1.8 mio. kr. af Danish Diabetes Academy.
Titel på projekt: GLUT4 storage vesicle biogenesis as a universal determinant og muscle insulin sensitivity?

Forskningsinstitution: Københavns Universitet, Institut for Idræt og Ernæring
Hovedvejleder: Lektor, gruppeleder Thomas E. Jensen

Mail: Jonas.knudsen@epfl.ch / jonasrolandknudsen@gmail.com

--

Kontakt Danish Diabetes Academy

Managing Director Tore Christiansen

Mail: tore.christiansen@rsyd.dk

Tlf: +45 2964 6764