Nyt ph.d.-projekt skal afdække om fedtsyrer, der hæmmer appetitten, virker via særlige mekanismer i leveren
Fedme, der øger risikoen for at udvikle type 2 diabetes, har udviklet sig til en global udfordring, og der er et stort behov for mere viden om, hvordan vi kan forebygge og behandle fedme. I den forbindelse skal Stephanie Holm i sit ph.d.-projekt afdække, hvordan en særlig type fedtsyre - kaldet medium-kæde fedtsyrer - er med til at kontrollere vores appetit.
Du har sikkert hørt om mættet og umættet fedt, men hvad er medium-kæde fedtsyrer? Fedtsyrer er bygget op af kæder af carbonatomer og medium-kæde fedtsyrer er mættede fedtsyrer med en længde på seks, otte, 10 eller 12 carbonatomer. Medium-kæde-fedtsyrer findes i bl.a. mælkeprodukter og kokosolie.
”Det er påvist at føde, der indeholder store mængder medium-kæde fedtsyrer (MCFA), reducerer kalorieindtaget hos både gnavere og mennesker. Signaleringsmekanismerne bag egenskaberne ved høj MCFA-indtag er dog endnu ikke afklaret. Store mængder af MCFA bliver optaget direkte i leveren fra portalvenen, hvorfor det er oplagt at undersøge, om den appetitregulerende effekt af MCFA er medieret via leveren”, fortæller Stephanie Holm, som fornyligt har færdiggjort sin kandidatuddannelse i human biologi ved Københavns Universitet.
Netop leveren producerer et hormon kaldet Liver-expressed antimicrobial peptide 2 (LEAP2). Man ved allerede, at LEAP2 kan hæmme appetitten ved at blokere en såkaldt ghrelin receptor. Stephanie Holm skal undersøge, om det kan være medium-kæde fedtsyrer fra maden, der via leveren øger produktionen af LEAP2 og dermed hæmmer appetitten.
”Dette er et vigtigt skridt i kortlægningen af, hvilken betydning LEAP2 og leveren har i relation til regulering af kropsvægt og kan pege på nye metoder til behandling af fedme”, siger Stephanie Holm.
Tre studier fra mus til menneske, tre samarbejdspartnere og en tur til Australien
Stephanie Holm skal i sit ph.d.-projekt udføre tre studier. I første studie skal hun afdække, om medium-kæde fedtsyrer øger niveauet af LEAP2 i leverceller fra både mus og mennesker. For at undersøge om fund i mus kan overføres til mennesker, vil hun også udføre et klinisk studie, hvor hun måler om indtagelse af medium-kæde fedtsyrer øger mængden af LEAP2 i blodet. Det kliniske studie udføres i samarbejde med professor Sten Madsbad ved Hvidovre Hospital.
I andet studie skal der undersøges om medium-kæde fedtsyrers hæmning af appetitten går via LEAP2. Dette vil Stephanie Holm undersøge ved at gøre brug af mus, der enten mangler LEAP2 eller ghrelin receptoren. Dette studie udføres i samarbejde med dr. Zane B. Andrews ved Monash Biomedicine Discovery Institute i Australien, hvor Stephanie Holm planlægger et seksmåneders forskningsophold.
I det sidste studie går Stephanie helt ned i detaljen og undersøger hvilke mekanismer inde i cellen, der styrer produktionen af LEAP2. Dette tredje studie sker i samarbejde med Siv Annegrethe Hjort fra Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet.
Hovedvejleder på projektet er Birgitte Holst, MD, ph.d., som er en anerkendt internationalt ledende forsker i feltet.
Af Nina Jensen, Project Manager, Danish Diabetes Academy
Fakta
Titel og navn: MSc Stephanie Holm, f 1994
Har fået bevilliget 1.1 mio. kr. af Danish Diabetes Academy.
Titel på projekt: The Impact of Medium Chain Fatty Acids in the Regulation of the Appetite
Modulating Hormone, Liver Expressed Antimicrobial Peptide 2 (LEAP2)
Forskningsinstitution: Department of Biomedical Sciences, Københavns Universitet
Hovedvejleder: Birgitte Holst, MD, Ph.d.
Mail: stephanie.holm@sund.ku.dk
Tlf: +45 27 82 46 41
--
Kontakt Danish Diabetes Academy
Managing Director Tore Christiansen
Mail: tore.christiansen@rsyd.dk
Tlf: +45 2964 6764