Vil skaffe viden så gravide kan få råd på et bedre videnskabeligt grundlag | Danish Diabetes and Endocrine Academy
|
  • Search form

Vil skaffe viden så gravide kan få råd på et bedre videnskabeligt grundlag

Vil skaffe viden så gravide kan få råd  på et bedre videnskabeligt grundlag -
12.12.19

Read the English abstract: Maternal Metabolism and Feto-placental Outcomes Throughout Pregnancy

Professor Gernot Desoye fra Graz i Østrig får lært Danmark at kende, når han næste år skal være gæsteprofessor ved Rigshospitalet. Han skal nemlig også samarbejde med kolleger fra universiteterne i Roskilde, Odense, Aarhus og Aalborg og med dem udvikle ny viden om moderkager.

-De studier, vi har planlagt, er vigtige for bedre at forstå, hvorledes moderens helbred kan påvirke det nyfødte barn, og hvilken rolle moderkagen spiller i den proces. På baggrund af denne viden vil vi forsøge at identificere specielle perioder, hvor moderens helbred og livsstil har størst indvirkning på moderkagen og fosteret. Formålet er, at kunne rådgive gravide på et bedre videnskabeligt grundlag, siger professor Gernot Desoye.

Han peger på, at moderkagen er et helt afgørende organ for fosterets vækst og udvikling. Funktionen af moderkagen kan i visse tilfælde være utilstrækkelig, specielt hvis den gravide kvinde ikke er helt rask.

I de foreslåede projekter vil flere aspekter af moderkagens funktion blive belyst både tidligt og sent i graviditeten til og med fødslen. Med fokus på diabetes eller overvægt hos den gravide vil moderkagefunktionen og ændringer i den blive studeret, ligesom effekten på det nyfødte barn vil blive undersøgt.

Gernot Desoyes mål med gæsteprofessoratet er ikke selv at udføre laboratorie-forskning, men at bringe nye kohorter til videre analyse i Danmark, og han vil også  hjælpe med at analysere og fortolke data.

Sammen med kollegerne fra Aalborg skal han bl.a. arbejde med den biobank, de har bygget op med blodprøver fra gravide med og uden diabetes, og han skal hjælpe med at designe forskningsprojekter, der kan udnytte denne værdifulde biologiske ressource.

Det er Danish Diabetes Academy, som finansierer gæsteprofessoratet med 450.000 kroner.  

KONTAKT
Gernot Desoye
Ao.Univ.-Prof.i.R. Dr.phil.
Medical University of Graz, Østrig
gernot.desoye@medunigraz.at
+43/316/385-14605