Studie undersøger, om tidsbegrænset spisning kan føre til vægttab og forbedret blodsukkerregulering hos personer med type 2 diabetes | Danish Diabetes and Endocrine Academy
|
  • Search form

Studie undersøger, om tidsbegrænset spisning kan føre til vægttab og forbedret blodsukkerregulering hos personer med type 2 diabetes

Studie undersøger, om tidsbegrænset spisning kan føre til vægttab og forbedret blodsukkerregulering hos personer med type 2 diabetes -
03.06.20

Read the English abstract

Traditionel behandling af type 2 diabetes inkluderer livsstilsændringer og vægttab, hvor mængden og typen af mad er vigtig. Men tiden hvor maden spises betyder formentlig også noget.

Personer, der lever med type 2 diabetes skal som del af behandlingen ændre deres livsstil og spisevaner. Det kan være en udfordring, da mad ofte spiller en væsentlig rolle for den enkelte og i sociale sammenhænge. Nogen føler, at de må give afkald på en del af nydelsen ved at spise, når der fokuseres på begrænsninger i forhold til, hvad man må spise. Det er særligt fedt- og sukkerholdige varer, der giver nydelse, og et stort indtag af disse madvarer kan føre til overvægt. Disse fødevarer indtages ofte i store mængder i løbet af aftenen, hvilket er uhensigtsmæssigt i forhold til den naturlige døgnrytme i vores stofskifte.

Kostindtages begrænses til tidsinterval

Cand.scient, ph.d. Jonas Salling Quist undersøger i et postdoc-projekt, som udgår fra Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), betydningen af hvad tid på dagen maden spises, således at der i behandlingen af type 2 diabetes fremover måske også skal kigges på uret, når der skal justeres på livsstilen.

- Tidsbegrænset spisning er et spisemønster, hvor kostindtaget begrænses til et tidsinterval på f.eks. 10 timer pr. dag. Resten af tiden faster man. Tidligere studier har vist, at tidsbegrænset spisning kan føre til vægttab og forbedret appetitregulering og stofskifte hos personer med overvægt og høj risiko for at udvikle type 2 diabetes. Vi vil undersøge behovet for effektive og acceptable livsstilsændringer. I projektet vil vi inddrage målgruppen i designfasen for at designe en intervention, der kan implementeres og vedligeholdes i behandlingen af type 2 diabetes, forklarer Jonas Salling Quist, der to gange i løbet af projektet skal til udenlandske forskningsinstitutioner – engelske University of Leeds hos professor – og DDA-gæsteprofessor på SDCC - Graham Finlayson samt Salk Institute for Biological Studies i Californien, USA hos professor Satchidananda Panda.

Resultaterne af projektet kan have betydning for fremtidige anbefalinger i behandlingen af overvægt og type 2 diabetes. Deltagere i tidligere studier har givet udtryk for, at tidsbegrænset spisning er en overskuelig livsstilsændring, som er mulig at vedligeholde over længere tid, bl.a. fordi at det ikke dikterer en bestemt kost og respekterer individuelle præferencer i forhold til valg af fødevarer.

To studier – intervention og belønning

Jonas Salling Quists postdoc-projekt, som Danish Diabetes Academy har tildelt 1,2 mio. kroner, er inddelt i to studier. Det ene studie inkluderer førnævnte behovsafdækning, et pilotstudie og et randomiseret kontrolleret interventionsstudie.  Borgere med type 2 diabetes, deres pårørende og sundhedspersonale inddrages i design af interventionsstudiet, der skal undersøge effekterne af en 1-års intervention med tidsbegrænset spisning hos 260 personer med type 2 diabetes.

- Det andet studie skal bestemme fødevarepræferencer og fødevarebelønning hos 100 personer med overvægt og type 2 diabetes. Vi undersøger, hvorvidt deres præferencer og fødevarebelønning afviger fra 100 raske normalvægtige personer og 100 personer med overvægt. Præferencer og fødevarebelønning vil blive målt med computertests med samtidige biometriske målinger af emotionelle respons– øjenbevægelser, svedproduktion og ansigtsudtryk – når deltagerne præsenteres for billeder af mad, der varierer i smag samt fedt- og sukkerindhold, beretter Jonas Salling Quist, der undervejs i projektet får vejledning af professor ved Steno Diabetes Center Copenhagen, Kristine Færch.

Studierne gennemføres i samarbejde med forskere fra Sundhedsfremme, klinikken og Klinisk Forskning på SDCC, Endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital, University of Leeds, Salk Institute for Biological Studies og iMotions A/S.

 

Af Pernille Fløjstrup Andersen, Communications Officer, DDA

Fakta

Cand. Scient., ph.d. Jonas Salling Quist, f. 1983

Har fået bevilliget 1,2 mio. kr. af Danish Diabetes Academy.

Titel på postdoc-projekt: Time-restricted eating and food reward in type 2 diabetes

Forskningsinstitutioner: Steno Diabetes Center København / University of Leeds, England / Salk Institute for Biological Studies, California, USA

Kontakt: +45 2617 6064

--

Kontakt Danish Diabetes Academy

Managing Director Tore Christiansen

Mail: tore.christiansen@rsyd.dk

Phone: +45 2964 6764