Ph.d.-projekt skal undersøge, om fedtlever-tilstand forstyrrer reguleringen af bugspytkirtel-hormonet glykagon | Danish Diabetes and Endocrine Academy
|
  • Search form

Ph.d.-projekt skal undersøge, om fedtlever-tilstand forstyrrer reguleringen af bugspytkirtel-hormonet glykagon

Ph.d.-projekt skal undersøge, om fedtlever-tilstand forstyrrer reguleringen af bugspytkirtel-hormonet glykagon -
03.06.20

Read the English abstract

For meget glukagon i blodet forhøjer blodsukkeret uhensigtsmæssigt hos personer med type 2 diabetes. Undersøgelser skal vise, om fedtleversygdom påvirker leverens følsomhed for glukagon og omsætning af aminosyrer.

Siden 2014 har læge Malte Palm Suppli været en del af forskerteamet hos Filip Krag Knop – overlæge og leder på Center for Klinisk Metabolisk Forskning på Gentofte Hospital og professor på Københavns Universitet. Over de næste tre år fortsætter Malte Palm Suppli som ph.d.-studerende, hvor han skal beskæftige sig med, hvordan ikke-alkoholisk fedtleversygdom (NAFLD) påvirker mekanismerne bag reguleringen af blodsukkeret. Til dette projekt har Malte Palm Suppli netop fået tildelt 1,1 mio. kr. af Danish Diabetes Academy.

- Mange personer med type 2 diabetes udviser for høje koncentrationer af glukagon i blodet, hvilket bidrager til at øge deres blodsukker uhensigtsmæssigt. De underliggende mekanismer bag dette fænomen er uafklarede. Type 2 diabetes er associeret med forekomsten af NAFLD, og vores forskningsgruppe har vist, at forhøjede niveauer af glukagon i blodet er relateret til fedtophobning i leveren og ikke til type 2 diabetes i sig selv. Det er vores håb, at projektet vil bidrage til udviklingen af nye behandlinger til type 2 diabetes og/eller NAFLD, siger Malte Palm Suppli og fortsætter.

- Nye resultater peger på, at leveren og de glukagonproducerende alfaceller i bugspytkirtlen er forbundet i et såkaldt feedback loop, der reguleres af cirkulerende aminosyrer og glukagon, og vi mistænker, at NAFLD forstyrrer denne kobling og derved fører til forhøjede glukagonniveauer. Formålet med projektet er at undersøge, hvordan udvikling af NAFLD påvirker aminosyre- og glukagonmetabolismen med henblik på at bidrage til den grundlæggende forståelse af sygdomsmekanismerne ved type 2-diabetes og fedtleversygdom.

Forud for ph.d.-projektet har Malte Palm Suppli fået erfaring med de metoder, som han skal bruge over de næste tre år. Han har været ansvarlig for udførelsen af eksperimenter, hvor lignende metoder har været anvendt, herunder kontrolleret intravenøs erstatning af bugspytkirtelhormoner samt analyser med brug af sporstoffer. Analysearbejdet kommer til at ske i samarbejde med professor Jens Juul Holst og lektor Nicolai Wewer Albrechtsen ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet.

I forbindelse med sin forskning kalder udlandet på Malte Palm Suppli. Omtrent to år inde projektperioden skifter han arbejdsplads til University of Oxford i England, hvor han skal arbejde i laboratoriet hos professor, Patrik Rorsman.

 

Af Pernille Fløjstrup Andersen, Communications Officer, DDA

Fakta

Læge Malte Palm Suppli, f. 1988

Har fået bevilliget 1,1 mio. kr. af Danish Diabetes Academy.

Titel på ph.d.-projekt: The impact of non-alcoholic fatty liver disease on hepatic glucagon sensitivity and amino acid turnover

Forskningsinstitutioner: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet / Gentofte Hospital / University of Oxford, England

Kontakt: +45 2515 1436

--

Kontakt Danish Diabetes Academy

Managing Director Tore Christiansen

Mail: tore.christiansen@rsyd.dk

Phone: +45 2964 6764