Nyt studie skal styrke rådgivning om graviditet til kvinder, der har fået foretaget fedmekirurgi | Danish Diabetes and Endocrine Academy
|
  • Search form

Nyt studie skal styrke rådgivning om graviditet til kvinder, der har fået foretaget fedmekirurgi

Nyt studie skal styrke rådgivning om graviditet til kvinder, der har fået foretaget fedmekirurgi -
05.06.20

Read the English abstract

Efter bariatrisk kirurgi er livvidden mindre, men operationen kan have konsekvenser for kvinder, der ønsker at blive gravide. Postdoc-studie skal undersøge både positive og negative følger.

Forskningen viser, at risikoen for graviditetsbetinget diabetes, forhøjet blodtryk i graviditeten og for store børn er mindsket hos kvinder, der har fået foretaget bariatrisk kirurgi (fedme-kirurgi, red.), sammenlignet med overvægtige kvinder der ikke er operereret. Til gengæld er risikoen for at føde for små børn øget hos kvinder, der har fået foretaget bariatrisk kirurgi. Årsagerne kan være flere, fx nedsat optag af vitaminer og mineraler, store udsving i blodsukkeret eller ændringer i tarmhormoner der ses hos de opererede kvinder.

Læge, ph.d., Lene Ring Madsen har igennem sin forskningskarriere fokuseret på fedmekirurgi. Blandt andet skrev hun i sin ph.d.-afhandling om operationsformen i forhold til type 2 diabetes og knogle-sundhed. Med postdoc-projektet, som Danish Diabetes Academy har støttet med 1,2 mio. kroner, arbejder hun videre med forholdet mellem fedmekirurgi og graviditet – et område, hvorpå der mangler forskning og viden.

 

- I projektet undersøger vi sammenhængen mellem bariatrisk kirurgi hos moderen og vækst af fosteret i en efterfølgende graviditet, barnets fødselsvægt, barnets vækst i børnealderen, barnets medicinforbrug og kontakter med sundhedsvæsnet sammenlignet med børn af kvinder, der ikke har fået foretaget bariatrisk kirurgi. Derudover undersøger vi moderens medicinforbrug og kontakt med sundhedsvæsnet sammenlignet med kvinder, der ikke er opereret. Endelig undersøger vi det optimale tidspunkt for graviditet efter bariatrisk kirurgi for at undgå at få for små børn, forklarer Lene Ring Madsen om projektets tre overordnede temaer.

Indgår i bredt samarbejde

Til projektet, der udgår fra Steno Diabetes Center Aarhus, hvor professor Daniel Witte leder den epidemiologiske forskningsenhed, er der skabt et samarbejde med professor Dorte Møller Jensen fra Steno Diabetes Center Odense, hvor der bliver forsket i blodsukkersvingninger i graviditeten hos kvinder, der har fået foretaget bariatrisk kirurgi. Her ses der nærmere på, hvilken indflydelse disse udsving har for barnets vækst. Projektet strækker sig også over et samarbejde med Leuven Universitet i Belgien, der gennem de seneste år har indsamlet data fra 400 gravide kvinder, der tidligere har gennemgået fedmekirurgi.

- Samlet set vil vi med dette projekt opnå viden om graviditet efter fedmekirurgi og konsekvenserne af operationen for mor og barn - både på kort og lang sigt. Med denne viden kan vi rådgive kvinder, der overvejer at få eller har fået foretaget bariatrisk kirurgi i forhold til graviditet og sikre os en bedre behandling af både mødre og børn, siger Lene Ring Madsen, der i slutningen af november 2020 færdiggør sin speciallægeuddannelse i endokrinologi ved Hospitalsenheden Vest og Aarhus Universitetshospital.

 

Af Pernille Fløjstrup Andersen, Communications Officer, DDA

Fakta

Læge, ph.d. Lene Ring Madsen, f. 1978

Har fået bevilliget 1.2 mio. kr. af Danish Diabetes Academy.

Titel på projekt: Pregnancy following bariatric surgery – consequences for offspring and mothers

Forskningsinstitution: Steno Diabetes Center Aarhus & Odense Universitetshospital

Kontakt: + 45 2244 1924

--

Kontakt Danish Diabetes Academy

Managing Director Tore Christiansen

Mail: tore.christiansen@rsyd.dk

Phone: +45 2964 6764