Nyt ph.d.-projekt skal gøre os klogere på en fremtidig behandling af fedtleverbetændelse

Blandt årsagerne til kronisk leversygdom er ofte stillesiddende livsstil og usund kost. Ph.d.-projekt skal undersøge, hvordan fedtleverens små blodkar går i stykker
Metaboliske leverskader kan forsage defekter i vævets ellers velorganiseret struktur herunder blodkar, og har stor indflydelse på leverens funktion. Disse defekter forstyrrer nemlig den måde, de øvrige celler i leveren kommunikerer med hinanden. Daniel Hansen vil i sit kommende ph.d.-projekt, som Danish Diabetes Academy støtter med 1,1 mio. kroner, undersøge de molekylære ændringer, der opstår omkring leverens små blodkar i ikke-alkoholisk steatohepatitis – NASH - (fedtleverbetændelse, red.).
- Defekter i leverens små blodkar er en almindelig kendt komplikation ved kroniske leversygdomme, men de molekylære og cellulære interaktioner, der ligger bag denne udvikling, er endnu ikke kortlagt, siger Daniel Hansen, kommende ph.d.-studerende på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet.
Skal tilbringe tid i Finland
En af leverens store opgaver er at opretholde en normal metabolisk balance. Ved udviklingen af metabolisk leversygdom skabes en ubalance i systemet. Overvægt og nedsat insulinfølsomhed er to væsentlige parametre, som bidrager til udviklingen af metabolisk sygdom. Det ses blandt andet i den stigende forekomst af fx fedtlever, der i væsentlig grad kan relateres til en stillesiddende livsstil og usunde kostvaner. Fedtlever øger sammen med overvægt risikoen for type 2 diabetes og hjertekarsygdomme.
- Formålet med mit ph.d.-projekt er at kunne identificere interaktioner mellem levercellerne og vil i vid udstrækning bidrage til en yderligere forståelse af skade i forbindelse med NASH. Projektet viser også potentiale til at identificere nye celleinteraktioner og dermed nye terapistrategier til fremtidig behandling af leversygdom, forklarer Daniel Hansen, der i forbindelse med projektet skal på et ophold til University of Turku i Finland. Her vil han samarbejde med nogle af verdens førende eksperter inden for blodkar og ændringer i disse ved sygdom.
Bruger levervæv og celler fra mus og mennesker
Til sine undersøgelser skal Daniel Hansen bruge både raske og syge leverceller fra mus og mennesker. Han skal studere levervævets gen-udtryk og kigge nærmere på, hvordan cellerne fungerer individuelt og i interaktion med hinanden. Dette sker ved hjælp af både funktionel genomik, matematiske værktøjer og vævsstudier.
- Disse kombinerede teknikker er således i stand til at identificere funktionelle sammenhænge mellem cellepopulationer baseret på deres placering i vævet samt deres individuelle gen-udtryk, forklarer Daniel Hansen, der i sommeren 2020 afleverede sin kandidat-opgave på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet.
Hovedvejlederen på denne kandidatopgave er lektor, ph.d., Kim Ravnskjær, der også står ved Daniel Hansens side de kommende tre år, hvor ph.d.-studierne står på.
Af Pernille Fløjstrup Andersen, Communications Officer, DDA
Fakta
MSc. Daniel Hansen, f. 1996
Har fået bevilliget 1.1 mio. kr. af Danish Diabetes Academy.
Titel på ph.d.-projekt: Spatiotemporal Deconstruction of Microvascular Decay in NASH
Forskningsinstitution: Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet/ Turku University, Finland
Kontakt +45 2242 0002
--
Kontakt Danish Diabetes Academy
Managing Director Tore Christiansen
Mail: tore.christiansen@rsyd.dk
Kontakt: +45 2964 6764