Internationalt samarbejde kan skabe nye behandlingstilbud mod farlig ”diabetes-bulimi” | Danish Diabetes and Endocrine Academy
|
  • Search form

Internationalt samarbejde kan skabe nye behandlingstilbud mod farlig ”diabetes-bulimi”

Internationalt samarbejde kan skabe nye behandlingstilbud mod farlig ”diabetes-bulimi” -
05.06.20

Read the English abstract

Frygten for at tage på i vægt på grund af insulinbehandling får nogle personer med type 1 diabetes til selv at reducere deres nødvendige insulinforbrug. I et nyt projekt med britiske og danske forskere skal der forskes i dette risikofyldte fænomen.

På sociale medier kaldes det ofte "diabulimia". Forskerne kalder det typisk ”diabetes-bulimi”. Frygten for at tage på i vægt forhindrer mange med type 1 diabetes i at opfylde deres daglige insulinbehov. Denne ”diabetes-bulimi” fører bl.a. til vedvarende højt blodsukker og tidlig forekomst af diabeteskomplikationer og er en af de hyppigste årsager til for tidlig død blandt unge mennesker med type 1 diabetes. Alligevel bliver tilstanden oftest ikke opdaget i tide.

Professor Khalida Ismail fra King's College i London vil som gæsteprofessor på Steno Diabetes Center Copenhagen over de næste to år studere fænomenet sammen med forskere og sundhedspersonale fra bl.a. Steno Diabetes Center Copenhagen, landets øvrige Steno Diabetes Centre og Storbritannien. I første omgang handler projektet om at kortlægge omfanget af problemet, og der bliver derfor iværksat en epidemiologisk undersøgelse.

- På kort sigt vil samarbejdet øge bevidstheden om forstyrret spisning hos personer med type 1 diabetes og hos de sundhedsprofessionelle. På længere sigt vil samarbejdet skabe et videnskabeligt grundlag for forskningsbaserede effektive behandlingstilbud i Danmark samt et samarbejdsmiljø og netværk mellem britiske og danske forskere og behandlere, fortæller Khalida Ismail, der har etableret den første klinik i Storbritannien for personer med både type 1 diabetes og spiseforstyrrelser.

Gode resultater ved engelsk behandlingstilbud

Gennem Khalida Ismail forskning er der udviklet et sæt kriterier for at diagnosticere ”diabetes-bulimi”, og på King's College London er man i gang med at afprøve et nyt behandlingstilbud, der bl.a. indeholder såkaldt genstart af insulinbehandling kombineret med psykoterapi. De foreløbige resultater af dette tilbud er lovende: blandt andet opnår deltagerne forbedret fysisk og psykisk sundhed.

Forskningsleder ved Diabetes Management Forskning, Sundhedsfremme, på Steno Diabetes Center Copenhagen, Ingrid Willaing, ser frem til samarbejdet omkring type 1 diabetes og spiseforstyrrelser, da det er et alvorligt problem blandt både unge og voksne i Danmark. Derfor er Khalida Ismails gæsteprofessorat, der bringer hende til landet ad flere omgange de kommende år og som Danish Diabetes Academy har støttet med DKK 300.000, vigtigt for Danmark.

- Professor Khalida Ismails store viden og erfaring vil hjælpe os med at fremskynde vores egen forskning og udvikle støtte til målgruppen frem for, at vi skal til at opfinde den dybe tallerken igen. Vi vil være i stand til at tilpasse den britiske forskning til det danske sundhedsvæsens kliniske praksis. Det er der behov for, lyder det fra Ingrid Willaing.

Af Pernille Fløjstrup Andersen, Communications Officer, DDA

Fakta

Professor of Psychiatry and Medicine Khalida Ismail, Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience, King's College London, England

Har fået bevilliget DKK 300.000 af Danish Diabetes Academy.

Titel: Type 1 diabetes and Disordered Eating

Forskningsinstitution: Steno Diabetes Center Copenhagen

Kontakt: khalida.2.ismail@kcl.ac.uk

 

Kontakt Danish Diabetes Academy

Managing Director Tore Christiansen

Mail: tore.christiansen@rsyd.dk

Phone: +45 2964 6764