Hvordan kan man via kosten passe bedst på sin lever? Og kan faste-perioder hjælpe mod fedt i leveren?

Read the English abstract: Targeting liver fat accumulation by dietary interventions – the metabolic impact of carbohydrate availability and intermittent fasting
Der er mange gode grunde til at reducere leverens fedtindhold, da for meget fedt i leveren medfører en øget risiko for udvikling af type 2 diabetes og hjertekarsygdomme. Men hvad skal man gøre? Hvordan passer man bedst på sin lever? De spørgsmål vil læge Amalie London på Hvidovre Hospital prøve at finde svar på i sit Ph.d.-projekt, som Danish Diabetes Academy netop har støttet med 1.1 million kroner.
Helt konkret er hendes mål at afklare, hvilke kostændringer der skal anbefales til personer med for meget fedt i leveren: Det er en stor gruppe af overvægtige personer, inklusiv personer med type 2 diabetes. Hun håber også, studierne vil belyse de regulatoriske mekanismer, der forbinder ophobning af fedt i leveren til forstyrrelser i sukker- og fedtstofskiftet, og at den viden vil kunne bidrage til udvikling af nye lægemidler og/eller kostinterventioner til brug for personer med type 2 diabetes.
Amalie London slår fast, at leveren ikke alene spiller en stor rolle for regulering af blodsukker og mængden af fedtstoffer inkl. kolesterol i blodet, men fedt i leveren medfører leversygdomme, som i sværeste grad kan føre til skrumpelever. Der er derfor mange gode grunde til at reducere leverens fedtindhold, siger hun.
Det konkrete formål med ph.d-projektet er at belyse effekten på sukker- og fedtstofskiftet efter kostændringer, som er særligt designet til at reducere leverens fedtindhold. Det vil blive undersøgt i overvægtige personer i to forskellige koststudier af kort varighed (1-2 uger), da tidligere studier har vist, at leveren reagerer meget hurtigt på kostændringer. I det første studie sammenlignes effekterne af 5 dages kost med højt kulhydrat/lavt fedtindhold med 5 dages kost med lavt kulhydrat/højt fedtindhold. Kosten er designet til ikke at medføre vægtændringer, og hypotesen er, at et højt kulhydratindhold i kosten medfører øget leverfedt, højere faste blodsukker og forhøjer fedt i blodet, mens et højt fedtindhold har den modsatte effekt, fortæller Amalie London
I det andet studie undersøger hun, om ”5+2-diæten”, som består af 2 dage per uge med meget lav energiindtagelse og 5 dage per uge med ad libitum energiindtagelse, er mere effektiv til at reducere leverens fedtindhold end en vanlig vægttabskost, hvor man spiser lidt mindre hver dag i ugen.
Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Hvidovre Hospital og Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet.
FAKTA
I øjeblikket anvendes vægttab som behandling af fedtlever, og derfor er anbefalingen at spise færre kalorier og motionere. Foreløbige studier tyder på, at det kan være muligt at reducere leverens fedtindhold ved at ændre på kostens sammensætning (indhold af kulhydrater og fedt) uden at det er nødvendigt at tabe sig. Tilsvarende kan det se ud til, at ændringer i intervallet mellem spisning og faste kan have særlige effekter på leverens fedtindhold. Om disse kostændringer også medfører gavnlige effekter på regulering af blodsukker og blodets lipidprofil er uvist
KONTAKT
Amalie London, MD
Hvidovre Hospital og Institut for Idræt og ernæring, Københavns Universitet
amaliedo@gmail.com
+45 60605662