Gener og hormoner kan have indflydelse valget af yndlingsmad

Hvilke madvarer, vi foretrækker at spise, påvirkes af flere faktorer. Med bl.a. spørgeskemaer, smagsteste og spytprøver vil ph.d.-studerende skabe en bedre forståelse for, hvordan disse faktorer påvirker vores madvalg
Det er ikke tilfældigt hvilken mad, vi foretrækker at spise. Over de næste tre år vil MSc. Camilla Cederbye Karlsson i sit ph.d.-projekt, som er medfinansieret af Danish Diabetes Academy med 1,1 mio. kroner, undersøge danskernes smagspræferencer for at skabe en bedre forståelse for hvilke mekanismer, der ligger bag vores spiseadfærd.
- Spiseadfærd er kompleks og påvirkes af mange forskellige faktorer, heriblandt hvilke madvarer vi kan lide og foretrækker at spise. Eftersom overdrevet indtag af energiholdige fødevarer er en betydelig risikofaktor for type 2 diabetes, er det vigtigt at undersøge, hvilke faktorer der påvirker spiseadfærd. Formålet med mit ph.d.-projekt er at undersøge, hvilke madvarer danskerne kan lide og foretrækker at spise, til at identificere genetiske variationer i det menneskelige arvemateriale associeret med smagspræferencer, fortæller Camilla Cederbye Karlsson.
Smagstest for sød, salt og fedt
Til sin forskning vil Camilla Cederbye Karlsson invitere op mod 100.000 deltagere til at fortælle om deres smagspræferencer. Fokus er på de seks primære smage: sød, salt, sur, bitter, umami og fedt. En undergruppe af respondenterne, der har en særlig høj og særlig lav præference for salt, sødt og fedt vil blive indbudt nogle uddybende tests.
- Deltagerne vil blive præsenteret for forskellige koncentrationer af de tre smage. Vi tager test af blod og spyt, som vil blive brugt til at vurdere interaktioner mellem sammensætningen af mikrobiologi i mundhulen, hormonniveauer og smagspræferencer, siger Camilla Cederbye Karlsson, der i forbindelse med forskningen, som udgår fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Univesitet, skal samarbejde med blandt andet Odontologisk Institut og Institut for Fødevarevidenskab ligeledes på Københavns Universitet.
I forbindelse med ph.d.-projektet modtager Camilla Cederbye Karlsson vejledning fra lektor, ph.d. Niels Grarup, som har haft Camilla Cederbye Karlsson som en del af sin forskergruppe siden marts 2019. Projektets resultater vil give en bedre forståelse af mekanismerne, der ligger bag den menneskelige spiseadfærd.
- Denne viden vil danne grundlag for fremtidige funktionelle og kliniske studier samt tilskynde terapeutiske strategier, der kan hjælpe personer med tilbøjelighed til at indtage energiholdig mad, og som derfor har øget risiko for fedme, type 2 diabetes og andre kardiometaboliske sygdomme, lyder det fra Camilla Cederbye Karlsson, der til august 2021 tager til Philadelphia på et tre måneder langt ophold på Monell Chemical Senses Center.
Af Pernille Fløjstrup Andersen, Communications Officer, DDA
Fakta
MSc. Camilla Cederbye Karlsson, f. 1988
Har fået bevilliget 1.1 mio. kr. af Danish Diabetes Academy
Titel på ph.d.-projekt: Elucidating the genetic background of variation in human food and taste preference.
Forskningsinstitutioner: Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet/ Monell Chemical Senses Center, Pennsylvania, USA
Kontakt +45 4119 5095
--
Kontakt Danish Diabetes Academy
Managing Director Tore Christiansen
Mail: tore.christiansen@rsyd.dk
Phone: +45 2964 6764