Forbedret type 2 diabetes forebyggelse og behandling: Potentialet i familierelationer | Danish Diabetes and Endocrine Academy
|
  • Search form

Forbedret type 2 diabetes forebyggelse og behandling: Potentialet i familierelationer

Mexicansk forsker og hans hollandske professor fortsætter deres arbejde og vil nu udvikle en ny familie-fokuseret tilgang til forebyggelse og behandling af type 2 diabetes.

Omar Silverman, 40 årig læge og fra Mexico, vil nu – sammen med og under vejledning af sin professor, hollandske Daniel Witte - fortsætte deres arbejde med at se på sammenhængen mellem diabetes og familierelationer: De vil udvikle en ny familie-fokuseret tilgang til forebyggelse og behandling af type 2 diabetes.
De arbejder i det internationale forskningsmiljø på Steno Diabetes Center Aarhus, og den nye forskning er netop muliggjort via en postdoc-bevilling til Silverman fra Danish Diabetes Academy på 1,2 mio. kroner.
Det nye project står på skuldrene af deres tidligere arbejder, der viser, hvordan familierelationer påvirker risikoen for type 2 diabetes.

Resultaterne viste, at personer, som lever i familier, hvor forekomsten af type 2 diabetes er høj, har en markant øget risiko for selv at udvikle sygdommen, særligt hvis familiemedlemmet bliver diagnostiseret i en yngre alder. Resultaterne fremhæver således vigtigheden i at udvide forståelsen for samspillet mellem genetiske determinanter for diabetes og sociale, adfærds- og miljømæssige determinanter,  som ses i familier på tværs af generationer.

Omar Silvermans plan er nu ved hjælp af de danske registre og databaser at undersøge, hvordan et bredere kendskab til familiens sygdomshistorie kan bidrage til at forbedre identifikationen af personer, som har høj risiko for at udvikle type 2 diabetes. Til at underbygge sine data fra register-undersøgelser vil han yderligere gennemføre et cross-sectional studie, der fokuserer på at opsamle informationer om søvn, måltider og fysisk aktivitet hos par, hvor den ene lever med type 2 diabetes.

Projektet består af to arbejdspakker (AP):

  • ·AP1: Udvikling og validering af et populationsdækkende registerbaseret diabetesrisiko-overvejelsesværktøj, der udnytter data om familiære forbindelser. AP1 vil bruge rutinemæssige diagnostiske, socioøkonomiske og receptpligtige oplysninger om enkeltpersoner og deres pårørende til at estimere risikoforudsigelser på familiært og individuelt niveau. Hypotesen er, at man kan forudsige risikoen for både individuel og familie-diabetes for hele den danske befolkning baseret på eksisterende registerdata. AP1 inkluderer både udvikling af en registerbaseret forudsigelsesmodel såvel som dens interne og eksterne validering.
  • ·AP2: Denne undersøgelse vil udforske ideen om, at diabetespleje og livsstilsadministration kan forbedres, hvis den er målrettet og involverer det tætte sociale miljø. I forlængelse af tidligere arbejde vil det fokusere på ægtefællen, den nærmeste relation de fleste mennesker har.

Vil levere robuste beviser for risikoforudsigelser
Dette postdoktorale projekt vil bidrage til at forebygge type 2-diabetes ved at levere robuste beviser for risikoforudsigelser på familie- og individuelt niveau, der kan være relevante for brug af en registerbaseret model som et klinisk og folkesundhedsværktøj, siger professor Daniel Witte.

Med målinger af glukose og daglige aktivitetsniveauer inden for samme tidsvindue vil det også bidrage med ny viden om daglige glukosemønstre for covariation hos mennesker med type 2-diabetes og deres ægtefæller i forhold til tidspunktet for måltider, søvn og motion.
 

Fakta

  • José Omar Silverman Retana, MD, PhD

  • Bevilliget DKK 1.2 mio. af Danish Diabetes Academy

  • Projekttitel: Improving type 2 diabetes prevention and care. The potential of family relations

  • Forskningsinstitution: Steno Diabetes Center Aarhus

  • Hovedvejleder: Professor Daniel Witte


Contact
José Omar Silverman Retana, MD, PhD
E-mail: jossil@rm.dk 
Tlf: +45 60177914

Danish Diabetes Academy
Managing Director Tore Christiansen
E-mail: tore.christiansen@rsyd.dk
Tel: +45 29 64 67 64